Неповнолітні громадяни (Туризм, Транзит)

Неповнолітні заявники повинні подавати документи у Візовому Центрі Італії у супроводі своїх батьків (або одного з батьків).

1. АНКЕТА з 2 фотографіями

(кольорові фото на білому фоні, розміром 3,5×4,5 см), заповнена у кожній графі італійською або англійською мовою машинописом або друкованими літерами від руки; обов’язково із вказанням повної домашньої адреси заявника, контактного номеру телефону включно із кодом міста та з особистим підписом заявника на сторінках 3 і 4 анкети. Якщо заявник – неповнолітня особа, анкету підписує один із батьків або опікунів. Примірник анкети можна отримати безкоштовно у Посольстві, у Візовому центрі Італії або завантажити на сайті Посольства чи Візового Центру Італії.

2. ПІДТВЕРДЖЕННЯ НАЯВНОГО МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ:

ЛИСТ-ЗАПРОШЕННЯ (НОВОГО ЗРАЗКА) в оригіналі або копії, (який можна завантажити за наступним посиланням):

•http://195.91.200.103/wp-content/uploads/2017/06/lettera_di_invito_-_dichiarazione_di_ospitalit_-_corretto_2016.doc

підписаний громадянином Італії або іноземним громадянином, який легально проживає в Італії,
та
 КОПІЯ ПОСВІДЧЕННЯ ЗАПРОШУЮЧОЇ ОСОБИ
, на якій чітко видно  особисті дані та підпис власника. Приймаються наступні документи:

 паспорт або внутрішнє посвідчення особи (carta d’identita) для громадян Італії (копія),
• дозвіл на проживання в Італії (permesso di soggiorno
 / carta di soggiorno) для іноземних громадян (копія).

У випадку надання житла за адресою, яка відрізняється від адреси проживання запрошуючої особи, необхідно надати документи від запрошуючої сторони на підтвердження права власності чи оренди житла за вказаною адресою (копія).

Для родичів громадян України, окрім усього вищеназваного, необхідно надати документ, що засвідчує родинний зв’язок (свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження, тощо) в оригіналі та копії.

Увага! Для близьких родичів громадян Італії (які проживають в Італії та за її межами) та громадян ЄС – резидентів Італії документ на підтвердження родинних зв’язків повинен бути виданий не пізніше, ніж за 6 місяців до подання документів на візу.

Родичі громадян ЄС, ЄЕП та Швейцарської Конфедерації  (подружжя, діти або батьки на утриманні) звільняються від необхідності надавати документацію на підтвердження власного соціально-економічного становища, засобів існування, медичного страхування, а також транспортних засобів.

Для близьких родичів громадян ЄС – нерезидентів Італії свідоцтво про шлюб на підтвердження родинних зв’язків повинне бути апостильоване та видане протягом 6 місяців до подання документів на візу.
Свідоцтво про шлюб міжнародного зразка (якщо таке видається у країні проживання громадянина ЄС) не потребує апостилю і дійсне протягом 6 місяців з дати видачі.

АБО
БРОНЮВАННЯ ГОТЕЛЮ із зазначенням адреси та телефонних номерів готелю, періоду проживання у готелі, імен та прізвищ кожного із заявників на візу.

АБО
оригінал і ксерокопію ДОГОВОРУ ОРЕНДИ, підтвердження оплати оренди, копія посвідчення особи-орендодавця.

Якщо заявник планує перебування також в інших країнах-учасницях Шенгенської Угоди, необхідно надати відповідне бронювання готелів.

3. Оригінал і копія СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ зі звичайним перекладом.

Якщо прізвища батьків, зазначені в свідоцтві про народження, відрізняються від дійсних, необхідно надати документи, які засвідчують зміну прізвища.

4. Оригінал і копія НОТАРІАЛЬНОЇ ЗГОДИ

на здійснення дитиною закордонної подорожі з боку того з батьків (опікунів), хто НЕ супроводжує дитину у поїздці. У разі запиту довготривалої багаторазової візи, вимагається перехресна нотаріальна згода на виїзд дитини від обох батьків на весь період запиту візи.

У згоді на виїзд повинно бути зазначено:
 що дитина виїжджає за кордон в Італію та/або на територію Шенгенської угоди,
 дати поїздки,
 дані супроводжуючої особи/осіб згідно паспорта.

УВАГА: Якщо віза дитині запитується в закордонний паспорт матері/батька, окрім вписаних в паспорт даних дитини, обов’язково має бути вклеєна її фотографія.

УВАГА: З 1-го жовтня 2013 року НЕ ПОТРІБЕН АПОСТИЛЬ на нотаріальній згоді на здійснення дитиною туристичної поїздки в Італію, ЛИШЕ ЯКЩО ДОЗВІЛ НА ВИЇЗД ОФОРМЛЕНО В УКРАЇНІ або В ІТАЛІЇ резидентом країни.

У випадку відсутності одного з батьків замість дозволу на виїзд дитини необхідно надати ІНШІ АКТИ ЦИВІЛЬНОГО СТАНУ в оригіналі та копії:

• якщо один із батьків позбавлений батьківських прав на дитину, необхідно надати відповідне рішення суду, дійсне протягом 6 місяців з дати видачі (в іншому випадку воно повинне бути підтверджене судовим органом перед поданням запиту на візу);

• рішення суду (дійсне протягом 6 місяців з дати видачі) на підтвердження того, що один із батьків визнаний безвісно відсутнім (в іншому випадку воно має бути підтверджене судовим органом перед подачею запиту на візу);
• якщо у свідоцтві про народження дитини ім’я батька записане зі слів матері, подається витяг (дійсний протягом 6 місяців з дати видачі) з державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження дитини із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;
• якщо один із батьків помер, необхідно надати свідоцтво про смерть в оригіналі та копії. Оригінал повертається зацікавленій особі.

5. КОПІЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ПАСПОРТІВ батька та матері, які дають дозвіл на виїзд дитині.

6. ДОВІДКА З НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ:

•  датована, завірена печаткою та підписом компетентної особи відповідного навчального закладу (для запиту візи під час учбового періоду у довідці має дозвіл від навчального закладу на відсутність на заняттях), дійсна протягом одного місяця.

7. ОСОБИСТІ ФІНАНСОВІ ГАРАНТІЇ зарезервовані на весь термін перебування в Італії (з боку батьків або супроводжуючої особи):

ДОВІДКА (дійсна протягом одного місяцяз банку із вказанням залишку на поточному некартковому банківському рахунку, дійсному щонайменше останні 3 місяці,  та РУХУ КОШТІВ НА РАХУНКУ за останні 3 місяці;
АБО
БАНКІВСЬКА КАРТКА, дійсна за кордоном, (оригінал і копія ) й оригінал ДОВІДКИ (дійсної протягом одного місяця) з банку про стан банківського рахунку заявника (у будь-якій валюті) із вказанням П.І.Б. заявника, номера картки та залишку коштів на рахунку. У випадку надання іменної банківської картки, дійсної за кордоном, достатньо чеку з банкомату (дійсного протягом трьох днів) замість довідки з банку;
АБО
оригінали та копії ДОРОЖНИХ ЧЕКІВ;
AБО
оригінал та копія БАНКІВСЬКОГО ПОРУЧНИЦТВА (fidejussione bancaria), виданого італійською банківською чи страховою установою;
AБО
НОТАРІАЛЬНИЙ СПОНСОРСЬКИЙ ЛИСТ від третьої особи (громадянина або резидента України) із вказанням дат поїздки, а також копія внутрішнього паспорту (заповнених сторінок) і особисті фінансові гарантії особи, яка є спонсором:
•    іменна банківська карта +чек з банкомату;
•    неіменна банківська карта + довідка з банку з указанням П.І.Б. спонсора, залишку коштів на рахунку та № карти;
•    поточний рахунок: довідка з банку із вказанням залишку коштів на рахунку + рух коштів за останні 3 місяці.

У випадку спільної подорожі подружжя, дітей та батьків або бабусь/дідусів з онуками нотаріальний спонсорський лист не оформлюється. Членам родини надаються копії фінансових гарантій та документи, що засвідчують родинний зв’язок (свідоцтво про шлюб, про народження, тощо).

8. МІЖНАРОДНИЙ МЕДИЧНИЙ СТРАХОВИЙ ПОЛІС

(в оригіналі та копії) на запланований період першої поїздки, дійсний у Шенгенській зоні та з коридором 15 днів з передбаченої дати повернення. Мінімальна сума страхового покриття становить 30 000 Євро.
Поліс медичного страхування можливо придбати безпосередньо у Візовому центрі Італії.

9. БРОНЮВАННЯ КВИТКА

із фіксованими датами в обидві сторони у випадку подорожі літаком, потягом або рейсовим автобусом.

АБО у разі подорожі автомобілем надаються такі документи:

• оригінал та копія технічного паспорту автомобіля,
• оригінал та копія страховки «green card»,
• оригінал та копія посвідчення водія,
• якщо автомобіль орендовано, оригінал та копія договору оренди транспортного засобу.

10. ДОКУМЕНТИ СУПРОВОДЖУЮЧОЇ ОСОБИ

яка/який вже має ДІЙСНУ ШЕНГЕНСЬКУ ВІЗУ, необхідно надати паспорт супроводжуючої особи, ксерокопію сторінки з його/її особовими даними та копію візи, термін дії якої співпадає або перевищує термін візи дитини.

11. ПАСПОРТИ:

• Закордонний паспорт і копія його заповнених сторінок. Паспорт повинен бути дійсним принаймні три місяці після закінчення дії візи і виданим не раніше, ніж 10 років тому (ст. 12 Візового кодексу). В паспорті мають бути щонайменше 2 вільні сторінки (для візи та печаток при перетині кордону). Паспорти з подовженим терміном дії не приймаються.
• Всі інші закордонні паспорти заявника з дійсним терміном дії (та копії всіх сторінок) і з закінченим терміном дії (та копії всіх заповнених сторінок).
• Внутрішній паспорт і копія його заповнених сторінок.

 

Примітка:

Уся документація українською або іншою мовою (окрім італійської та англійської), за винятком внутрішнього паспорта, надається зі звичайним перекладом на італійську або англійську мову. Переклад також може бути виконаний в бюро перекладів або в інших спеціалізованих організаціях.

Це не означає, що за наявності всіх вказаних документів видання візи обов’язкове чи відбувається автоматично.
Дипломатичне або Консульське Представництво залишає за собою право вимагати додаткову документацію
.