Туристична віза

УВАГА! Для неповнолітніх потрібна документація, вказана у розділі “Неповнолітні громадяни“.

 1. АНКЕТА з 2 фотографіями

(кольорові фото на білому фоні, розміром 3,5×4,5 см), заповнена у кожному пункті друкованими літерами, бажано італійською або англійською мовою; обов’язково із вказанням повної домашньої адреси заявника, контактного номеру телефону включно із кодом міста та з особистим підписом заявника на сторінках 3 і 4 анкетиЯкщо заявник – неповнолітня особа, анкету підписує один із батьків або опікунів.
Примірник анкети можна отримати безкоштовно у Посольстві, у Візовому центрі Італії або завантажити на сайті Посольства чи на нашому сайті.

2. ПІДТВЕРДЖЕННЯ НАЯВНОГО МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ:

ЛИСТ-ЗАПРОШЕННЯ (НОВОГО ЗРАЗКА) в оригіналі або копії, (який можна завантажити за наступним посиланням):

•http://195.91.200.103/wp-content/uploads/2017/06/lettera_di_invito_-_dichiarazione_di_ospitalit_-_corretto_2016.doc
підписаний громадянином Італії або іноземним громадянином, який легально проживає в Італії,

та 

КОПІЯ ПОСВІДЧЕННЯ ЗАПРОШУЮЧОЇ ОСОБИ, на якій чітко видно особисті дані та підпис власника.
Приймаються наступні документи:

 • паспорт або внутрішнє посвідчення особи (carta d’identita’) для громадян Італії (копія),
• дозвіл на проживання в Італії (permesso di soggiorno / carta di soggiorno) для іноземних громадян (копія).

У випадку надання житла за адресою, яка відрізняється від адреси проживання запрошуючої особи, необхідно надати документи від запрошуючої сторони на підтвердження права власності чи оренди житла за вказаною адресою (копія). 

Для родичів громадян України, окрім усього вищеназваного, необхідно надати документ, що засвідчує родинний зв’язок (свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження, тощо) в оригіналі та копії.
Для близьких родичів громадян Італії (які проживають в Італії та за її межами) та громадян ЄС - резидентів Італії документ на підтвердження родинних зв’язків повинен бути виданий не пізніше, ніж за 6 місяців до подання документів на візу.
Родичі громадян ЄС, ЄЕП та Швейцарської Конфедерації (подружжя, діти до 21 року або батьки на утриманні) звільняються від необхідності надавати документацію на підтвердження власного соціально-економічного становища, засобів існування, медичного страхування, а також транспортних засобів.
Для близьких родичів громадян ЄС - нерезидентів Італії свідоцтво про шлюб на підтвердження родинних зв’язків повинне бути апостильоване та видане протягом 6 місяців до подання документів на візу.
Свідоцтво про шлюб міжнародного зразка (якщо таке видається у країні проживання громадянина ЄС) не потребує апостилю і дійсне протягом 6 місяців з дати видачі.
АБО
БРОНЮВАННЯ ГОТЕЛЮ із зазначенням адреси та телефонних номерів готелю, періоду проживання у готелі, імен та прізвищ кожного із заявників.

АБО
оригінал і копія ДОГОВОРУ ОРЕНДИ, підтвердження оплати оренди, копія посвідчення особи-орендодавця.
Якщо заявник планує перебування також в інших країнах-учасницях Шенгенської Угоди, необхідно надати відповідні бронювання готелів.

 3. ПІДТВЕРДЖЕННЯ ЗАЙНЯТОСТІ:

• ДОВІДКА З МІСЦЯ РОБОТИ
на фірмовому бланку роботодавця із зазначенням номерів телефонів, адреси роботодавця, реєстраційних даних роботодавця, особових даних працівника, зокрема, дати зарахування його на роботу, займаної посади та заробітної платні (з розшифровкою щомісячної зарплати за останні 6 місяців). У довідці повинні бути вказані дати поїздки та підтвердження того, що на час поїздки за заявником зберігається його місце роботи. Довідка дійсна протягом одного місяця.
Приватні підприємці подають один із наступних документів:
• оригінал і копію свідоцтва/виписки про реєстрацію
АБО
• довідку про доходи з податкової інспекції за останні шість місяців (дійсна протягом одного місяця)
АБО
• звіт за останній звітний період (згідно групи ФОП на єдиному податку) з печаткою чи квитанцією з податкової служби.
Працівники приватних підприємців подають:
• довідку з роботи із зазначенням зарплати за останні шість місяців,
• копію свідоцтва про реєстрацію роботодавця, завірену печаткою роботодавця.
Пенсіонери подають:
• оригінал і копію пенсійного посвідчення.
Учні та студенти подають:
• завірену печаткою довідку з навчального закладу (для запиту візи під час учбового періоду повинен бути дозвіл з місця навчання на відсутність на заняттях). Довідка дійсна протягом одного місяця.
У випадку відсутності офіційного місця зайнятості:
• письмова заява із підписом заявника, у якій висвітлюється економічне становище заявника. До заяви може додаватися підтверджувальна документація (див. п.7).

4. ОСОБИСТІ ФІНАНСОВІ ГАРАНТІЇ зарезервовані на весь термін перебування в Італії:

ДОВІДКА (дійсна протягом одного місяцяз банку із вказанням залишку на поточному некартковому банківському рахунку, дійсному щонайменше останні 3 місяці,  та РУХУ КОШТІВ НА РАХУНКУ за останні 3 місяці;

АБО
БАНКІВСЬКА КАРТКА, дійсна за кордоном, (оригінал і копія ) та оригінал ДОВІДКИ (дійсної протягом одного місяця) з банку про стан банківського рахунку заявника (у будь-якій валюті) із вказанням П.І.Б. заявника, номера картки та залишку коштів на рахунку. У випадку надання іменної банківської картки, дійсної за кордоном, достатньо чеку з банкомату (дійсного протягом трьох днів) замість довідки з банку;

АБО
оригінали та копії ДОРОЖНИХ ЧЕКІВ;

AБО
оригінал та копія БАНКІВСЬКОГО ПОРУЧНИЦТВА (fidejussione bancaria), виданого італійською банківською чи страховою установою;

АБО
НОТАРІАЛЬНИЙ СПОНСОРСЬКИЙ ЛИСТ від третьої особи (громадянина або резидента України) із вказанням дат поїздки, а також копія внутрішнього паспорту (заповнених сторінок) і особисті фінансові гарантії особи, яка є спонсором:
• іменна банківська карта + чек з банкомату;
• неіменна банківська карта + довідка з банку з указанням П.І.Б. спонсора, залишку коштів на рахунку та № карти;
• поточний рахунок: довідка з банку із вказанням залишку коштів на рахунку + рух коштів за останні 3 місяці.

У випадку спільної подорожі подружжя, дітей та батьків або бабусь/дідусів з онуками нотаріальний спонсорський лист не оформлюється. Членам родини надаються копії фінансових гарантій та документи, що засвідчують родинний зв’язок (свідоцтво про шлюб, про народження, тощо).

 5. МІЖНАРОДНИЙ МЕДИЧНИЙ СТРАХОВИЙ ПОЛІС:

(в оригіналі та копії) на запланований період першої поїздки, дійсний в Шенгенській зоні, та з коридором 15 днів з передбаченої дати повернення. Мінімальна сума страхового покриття становить 30 000 Євро.
Поліс медичного страхування можливо придбати безпосередньо у Візовому центрі Італії.

 6. БРОНЮВАННЯ КВИТКА:

із фіксованими датами в обидві сторони у випадку поїздки літаком, потягом або рейсовим автобусом.
АБО 
у разі подорожі автомобілем надаються такі документи:
• оригінал та копія технічного паспорту автомобіля,
• оригінал та копія страховки «green card»,
• оригінал та копія посвідчення водія,
• якщо автомобіль орендовано, оригінал та копія договору оренди транспортного засобу.

7. ДОКУМЕНТИ НА ПІДТВЕРДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО СТАНОВИЩА (надаються за бажанням заявника):

• документи на підтвердження права власності на нерухомість або інші джерела прибутку (оригінал і копія), земельну власність, пожиттєву ренту тощо.

 8. ПАСПОРТИ:

• Закордонний паспорт і копія його заповнених сторінок. Паспорт повинен бути дійсним принаймні три місяці після закінчення дії візи і виданим не раніше, ніж 10 років тому (ст. 12 Візового кодексу). В паспорті мають бути щонайменше 2 вільні сторінки (для візи та печаток при перетині кордону). Паспорти з подовженим терміном дії не приймаються.
• Всі інші закордонні паспорти заявника з дійсним терміном дії (та копії всіх сторінок) і з закінченим терміном дії (та копії всіх заповнених сторінок).
• Внутрішній паспорт і копія його заповнених сторінок.

 Примітка:

Уся документація українською або іншою мовою (окрім італійської та англійської), за винятком внутрішнього паспорта, надається зі звичайним перекладом на італійську або англійську мову. Переклад також може бути виконаний в бюро перекладів або в інших спеціалізованих організаціях.

Наявність всіх зазначених документів ніяким чином не гарантує обов’язковість або автоматичність видачі візи.
Дипломатичне або Консульське Представництво залишає за собою право вимагати додаткову документацію.